Het is oorspronkelijk een recept voor een KitchenAid keukenmachine. Aangezien ik die (nog) niet bezit, heb ik de bereiding aangepast aan het ouderwetse handwerk.
Recept voor ongeveer 20 koekjes
Voorbereidingstijd: plusminus 30 minuten
Baktijd: 12 - 15 minuten
Oventemperatuur: 185°C (voorverwarmd)
Bakplaat, ingevet of met bakpapier/-folie/-matje
Ingrediënten:
- 100 gram (witte basterd)suiker
- 100 gram bruine basterdsuiker (licht of donker)
- 115 gram ongezouten zachte roomboter
- 1 groot ei
- ½ theelepel amandel extract
- 230 gram patentbloem
- 15 gram maanzaad (kan eventueel weggelaten worden)
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 70 gram verkruimeld amandelschaafsel (of fijngehakte amandelen)
- Meng in een kom bloem met suiker, maanzaad, bakpoeder en zout.
- Snij de boter in blokjes, voeg toe aan het bloem mengsel.
- Kneed tot een kruimig geheel.
- Klop het ei los in een kommetje, voeg het amandel extract toe en klop nog even goed door.
- Voeg het eimengsel toe aan het kruimige mengsel.
- Kneed tot een samenhangend deeg.
- Vorm deegbolletjes ter grootte van een bitterbal (+ 30 gram per stuk).
- Kruimel het amandelschaafsel in een lage kom of schaal. Of hak de amandelen fijn en doe het haksel in een lage kom of schaal.
- Werk met licht vochtige handen: bevochtig een deegbolletje door het nogmaals door je (vochtige) handen te rollen; rol het bolletje vervolgens door het amandelschaafsel of -haksel tot het bedekt is.
- Leg de bolletjes op de ingevette / beklede bakplaat met zo'n 2 cm tussenruimte.
- Bakken maar!
- Laat de koekjes 5 minuten afkoelen (uitharden) op de bakplaat, daarna op een rooster helemaal af laten koelen.
Bewaren in een afgesloten trommel.
foto's: © Bakkernijen
bron: uit de keuken van Arden
0 reacties:
Een reactie posten