Recept voor 12 stuks (3 à 4 personen)
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 15 minuten
Grote koekenpan
Ingrediënten:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel*
- 2 deciliter melk
- 1 ei
- 3 gram zout
- boter of olie
- 100 gram krenten en/of rozijnen
- een kopje (druiven)sap of rum (naar keuze)
Bereiden:
- Spoel de krenten en rozijnen af met koud stromend water. Laat ze vervolgens wellen in het sap of de rum (water kan eventueel ook, maar geeft minder smaak).
- Bakmeel en zout in een beslagkom doen.
- Maak een kuiltje in het midden en breek hierboven het ei.
- Schenk de helft van de melk bij het ei en begin vanuit het midden te roeren.
- Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en klop het tot een glad, dik beslag (dikker dan pannenkoekenbeslag).
- Giet de krenten en rozijnen af en schep ze met een lepel voorzichtig door het beslag.
- Verhit boter of olie in een grote koekenpan.
- Vorm met 2 eetlepels steeds drie 'hoopjes' beslag in de pan tot dikke koekjes.
- Keer om als de bovenkant van de koekjes droog wordt en er gaatjes in het oppervlak verschijnen. De tweede kant ook vlot bruin bakken.
- De koekjes warm serveren met (kaneel)suiker, stroop en/of jam.
- Vervang de krenten en rozijnen door 2 zure appels: schillen, ontdoen van klokhuis en in stukjes snijden.
- Vervang 50 gram krenten en rozijnen door 1 zure appel.
Eet Oud Hollands smakelijk!
foto's: © Bakkernijen
bron: Het Nieuwe Haagse Kookboek
0 reacties:
Een reactie posten