Vandaag was het weer eens tijd voor zelfgebakken koekjes. Al snuffelend in andere blogs over bakken, stuitte ik op dit recept uit de keuken van Arden. Geheel in het verlengde van de amandelspijs leek het me wel wat. Ik ben dus maar gauw aan de slag gegaan! En heb er gaandeweg een beetje mijn eigen draai aan gegeven.
Het is oorspronkelijk een recept voor een KitchenAid keukenmachine. Aangezien ik die (nog) niet bezit, heb ik de bereiding aangepast aan het ouderwetse handwerk.
Recept voor ongeveer 20 koekjes
Voorbereidingstijd: plusminus 30 minuten
Baktijd: 12 - 15 minuten
Oventemperatuur: 185°C (voorverwarmd)
Bakplaat, ingevet of met bakpapier/-folie/-matje
Ingrediƫnten:
- 100 gram (witte basterd)suiker
- 100 gram bruine basterdsuiker (licht of donker)
- 115 gram ongezouten zachte roomboter
- 1 groot ei
- ½ theelepel amandel extract
- 230 gram patentbloem
- 15 gram maanzaad (kan eventueel weggelaten worden)
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 70 gram verkruimeld amandelschaafsel (of fijngehakte amandelen)
- Meng in een kom bloem met suiker, maanzaad, bakpoeder en zout.
- Snij de boter in blokjes, voeg toe aan het bloem mengsel.
- Kneed tot een kruimig geheel.
- Klop het ei los in een kommetje, voeg het amandel extract toe en klop nog even goed door.
- Voeg het eimengsel toe aan het kruimige mengsel.
- Kneed tot een samenhangend deeg.
- Vorm deegbolletjes ter grootte van een bitterbal (+ 30 gram per stuk).
- Kruimel het amandelschaafsel in een lage kom of schaal. Of hak de amandelen fijn en doe het haksel in een lage kom of schaal.
- Werk met licht vochtige handen: bevochtig een deegbolletje door het nogmaals door je (vochtige) handen te rollen; rol het bolletje vervolgens door het amandelschaafsel of -haksel tot het bedekt is.
- Leg de bolletjes op de ingevette / beklede bakplaat met zo'n 2 cm tussenruimte.
- Bakken maar!
- Laat de koekjes 5 minuten afkoelen (uitharden) op de bakplaat, daarna op een rooster helemaal af laten koelen.
Bewaren in een afgesloten trommel.
Bon appetit!
foto's: © Bakkernijen
bron: uit de keuken van Arden
0 reacties:
Een reactie posten