Deze keer een baksel uit de koekenpan, niet uit de oven! Drie-in-de-pan zijn dikke, kleine, zoete pannenkoekjes. Het is een Oud Hollands gerecht, dat -net als pannenkoeken- gegeten kan worden op verschillende momenten van de dag. Het is lekker als warme lunch, als (warm of koud) tussendoortje, maar kan ook als nagerecht gegeten worden. Zo klein als ze zijn, ze vullen behoorlijk!
Recept voor 12 stuks (3 Ć 4 personen)
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 15 minuten
Grote koekenpan
Ingrediƫnten:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel*
- 2 deciliter melk
- 1 ei
- 3 gram zout
- boter of olie
- 100 gram krenten en/of rozijnen
- een kopje (druiven)sap of rum (naar keuze)
Bereiden:
- Spoel de krenten en rozijnen af met koud stromend water. Laat ze vervolgens wellen in het sap of de rum (water kan eventueel ook, maar geeft minder smaak).
- Bakmeel en zout in een beslagkom doen.
- Maak een kuiltje in het midden en breek hierboven het ei.
- Schenk de helft van de melk bij het ei en begin vanuit het midden te roeren.
- Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en klop het tot een glad, dik beslag (dikker dan pannenkoekenbeslag).
- Giet de krenten en rozijnen af en schep ze met een lepel voorzichtig door het beslag.
- Verhit boter of olie in een grote koekenpan.
- Vorm met 2 eetlepels steeds drie 'hoopjes' beslag in de pan tot dikke koekjes.
- Keer om als de bovenkant van de koekjes droog wordt en er gaatjes in het oppervlak verschijnen. De tweede kant ook vlot bruin bakken.
- De koekjes warm serveren met (kaneel)suiker, stroop en/of jam.
- Vervang de krenten en rozijnen door 2 zure appels: schillen, ontdoen van klokhuis en in stukjes snijden.
- Vervang 50 gram krenten en rozijnen door 1 zure appel.
Eet Oud Hollands smakelijk!
foto's: © Bakkernijen
bron: Het Nieuwe Haagse Kookboek
0 reacties:
Een reactie posten